tiistai 28. elokuuta 2012

Arabinaiset

Okei, taas näitä päivän mietteitä. Tosiaan näin eilen ehkä 12 vuotiaan koko vartalon peittävään burkhaan pukeutuneen tytön. Tyttö käveli suunnilleen saman ikäisen pojan kanssa kaupungilla. Poika juoksenteli , hyppeli ja nauroi, tyttö käveli rauhallisesti ja katsoi jalkoihinsa, että pysyisi pystyssä. Rehellisesti täytyy sanoa, etten tiennyt että niinkin nuoret käyttävät burkhaa.

Olen kyllä sitä mieltä, että media on maalannut arabianmaista melkoisen kuvan: sotia, väkivaltaa ja naisten alistamista. Eihän se kaikkialla sellaista ole, ja moni mieskin toivoo naisten aseman paranemista. Tavikset siellä vain noudattavat lakia, jonka mukaan naisen on oltava hunnutettu jne.. Mutta sitten on se OSA, se joka näitä lakeja kirjoittaa, se osa joka nauttii vallastaan ja sukupuolestaan. Ottaa siitä kaiken ilon irti.

Media on luonut myös aika taidokkaasti kuvan siitä, että huivia/burkhaa/huntua/kaapua käyttävä nainen on aina alistunut miehelleen. Näinhän asia ei kuitenkaan aina ole. Monissa haastatteluissa musliminainen sanoo pitävänsä burkhasta: se suojaa/ tuntuu turvalliselta/ on kunnioitus Jumalalle jne.. Kuitenkin, nähdessäni 12 vuotiaan tytön pitkässä burkhassa tuli taas se ikävä olo. Huono fiilis, kun mietin että tytön pitää olla arvokas, ettei hän voi veljensä lailla juosta, pyöriä lehtikasoissa tai kiivetä puissa. Miksi?

Olen myös itse hieman hunnuttamista vierastava. Tuleva mieheni on ortodoksi, ja olin suorastaan pöyristynyt kun luin netistä ohjeita ortodoksikirkkoon pukeutumista varten, ja mitä silmäni näkivätkään "naisten tulisi käyttää huivia kirkossa" MITÄ? No onneksi se oli vain mielipide ja ehkä 5%:lla kirkkokansasta oli huntu, ja keskellä viikkoa kirkossa 90% oli yli 50 vuotiaita. Yhtä järkyttynyt olen luterilaisen kirkon opista, että naisen tulisi olla miehensä alamainen! Voi hyvänen aika, miksi?? "Koska Jumala loi Eevan kylkiluusta?"- perustelu ei ihan riitä.

+ Vielä tuli mieleeni eräs aiheesta poikkeava seikka, nimittäin Valko-Venäjä, on niitä tasa-arvon tarpeita lähempänäkin. Ihan uskomatonta kuinka Valko-Venäjän tilanne on niin vähän uutisoitu aihe. Sinne apua ja puuttumista myös Suomen taholta. Tässä on esimerkkimaa oikeasta ihmismielen ja vapauden riistosta.

Fiina kiittää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti